Розвиток дитини Експерименти та творчість Експеримент «Шоколад, що розтає»
Експеримент «Шоколад, що розтає»
Рейтинг
25

Проведіть цей простий експеримент із шоколадом, що розтає

Експеримент «Шоколад, що розтає»

Проведіть цей простий експеримент із шоколадом, що розтає. Ви, безсумнівно, спостерігали, як плавиться шоколад спекотного дня, тому давайте проведемо кілька експериментів, відтворивши природні умови танення, а також додамо кілька нових умов. Потім порівняємо результати і зробимо деякі висновки.

При якій температурі шоколад переходить із твердого стану в рідкий? Чи однакова ця температура для білого й темного шоколаду? Проведіть цей кумедний науковий експеримент і дізнаєтесь!

Вам знадобляться:

  • Невеликі однакові шматочки шоколаду (шматочки шоколадної плитки).
  • Паперові тарілки.
  • Ручка й папір для запису результатів.

Порядок дій:

  • Покладіть один шматочок шоколаду на паперову тарілку й залиште в тіні на відкритому повітрі.
  • Прослідкуйте, за який час шоколад розтане, а якщо було недостатньо тепло, запишіть, наскільки м'яким він став за 10 хвилин.
  • Повторіть процес, залишивши тарілку із шоколадом на сонці. Запишіть результати.
  • Знайдіть ще кілька цікавих місць для визначення часу танення шоколаду. Можете спробувати свою шкільну сумку, гарячу воду або навіть свій власний рот.
  • Порівняйте результати танення шоколаду в різних умовах. Також можете зафіксувати температуру в тих місцях, де ви залишали шоколад, визначивши її за допомогою термометра. Визначте, при якій температурі шоколад розтає.

Що відбувається?

При певній температурі ваші шматочки шоколаду зазнають фізичних змін, переходячи із твердого стану в рідкий (або у проміжний – шоколад стає м'яким). У спекотний день зазвичай достатньо сонячних променів, щоб розплавити шоколад, що ви, можливо, уже перевірили. Ви також можете змінити процес, поставивши шоколад, який розтанув, у холодильник або морозильну камеру, де він перейде з рідкого стану назад у твердий.

Шоколад розтанув дуже швидко у вас у роті. Що цей факт свідчить про температуру вашого тіла? Для подальших експериментів можна порівняти білий і темний шоколад. Вони плавляться при однаковій температурі? А якщо покласти алюмінієву фольгу між паперовою тарілкою і шматочком шоколаду на сонці, що станеться?

Оцініть публікацію
Рейтинг статті: 5 з 5 на основі 5 оцінок.

Розвиток дитини
26.08.2015

Генератори практичних завдань
Коментарі
Аватар
Залишилось 2000 символів. «Правила» коментування
Ім’я: Заповніть, або авторизуйтесь
Код:
Код
Немає коментарів


Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Розвиток дитини»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Розвиток дитини

Дякую,
не показуйте мені це!