Розвиток дитини Експерименти та творчість Експеримент «Плаваюче яйце»
Експеримент «Плаваюче яйце»
Рейтинг
30

Простий експеримент, який розповість про щільність рідин і покаже, як її можна змінити

Експеримент «Плаваюче яйце»

Яйце опускається на дно склянки зі звичайною питною водою, але що станеться, якщо ви додасте у воду сіль? Що буде, якщо влити в одну склянку рідини різної щільності? Проведіть цей простий експеримент, результати якого дуже цікаві й можуть розповісти вам кілька несподіваних фактів про щільність рідини.

Вам знадобляться:

  • Вода.
  • Сіль.
  • Три яйця.
  • Три високі склянки.
  • Графин або подібна ємність для води.

Порядок дій:

1. Поставте поруч три склянки. Наповніть першу й третю звичайною водопровідною водою майже повністю, а другу (середню) склянку наполовину.

2. У другу (середню) і третю склянки додайте по шість повних чайних ложок солі. Після цього ретельно розмішайте воду у склянках, щоб сіль повністю розчинилась у воді.

3. Потім обережно додайте із графина або іншої ємності звичайну воду в соляний розчин другої (середньої) склянки до такого ж рівня, як у першій і третій склянках. При цьому постарайтесь не змішати звичайну воду із солоною. Це можна зробити, підставивши, наприклад, столову ложку.

4. Обережно опустіть яйця в першу, другу і третю склянки та спостерігайте.

Що відбувається?

Солона вода щільніше, ніж звичайна водопровідна, а чим щільніше рідина, тим легше предмету плавати в ній. Коли ви занурюєте яйце в першу склянку зі звичайною водою, воно опускається на дно, оскільки щільність води низька. Коли ви опускаєте яйце у третю склянку, в якій знаходиться тільки соляний розчин, яйце залишається на поверхні, оскільки щільність солоної води висока.

Якщо ви проявили обережність при додаванні водопровідної води в солону другої (середньої) склянки й не змішали шари солоної та звичайної води, то зможете спостерігати, як дивно плаває яйце посередині склянки. Коли ви опускаєте яйце у другу склянку, воно проходить через верхній шар звичайної водопровідної води й досягає шару солоної води, щільність якої вище, а на цьому рівні вода досить щільна, щоб яйце не тонуло.

Факти

Щільність речовини – це відношення маси речовини, у нашому випадку води, до займаного цією речовиною об’єму. Це означає, що чим більше щільність, тим більше маса. Наприклад, маса одного літра солоної води буде трохи більше маси одного літра звичайної води, щільність якої менше.

Щільність речовини залежить від її температури. Максимальна щільність звичайної води досягається при температурі +4 градуси за Цельсієм. Щільність води при підвищенні температури зменшується.

У морі трохи легше плавати, ніж у річці чи озері, оскільки морська вода солона і її щільність вище. Виходить, що морська вода виштовхує ваше тіло точно так саме, як солона вода у склянці виштовхує на поверхню яйце.

 

Оцініть публікацію
Рейтинг статті: 5 з 5 на основі 6 оцінок.

Розвиток дитини
26.08.2015

Генератори практичних завдань
Коментарі
Аватар
Залишилось 2000 символів. «Правила» коментування
Ім’я: Заповніть, або авторизуйтесь
Код:
Код
Немає коментарів


Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Розвиток дитини»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Розвиток дитини

Дякую,
не показуйте мені це!