Розвиток дитини Експерименти та творчість Смак без запаху: чи відрізните ви картоплю від яблука?
Смак без запаху: чи відрізните ви картоплю від яблука?
Рейтинг
25

Простий спосіб допомогти вашій дитині дізнатися про ті складові, які забезпечують нам багатство смаку

Смак без запаху: чи відрізните ви картоплю від яблука?

Коли ваша дитина була зовсім маленькою, вона вже тоді проявляла свої смакові переваги. Якісь продукти їй подобались, а якісь ні. Спитайте в дитини, які в неї найулюбленіші страви? І що для неї найсмачніше на світі? Можливо, ви навіть будете здивовані. А чи бувало так, що під час застуди ваша дитина скаржилася, що їжа раптово стала неприємною й позбавленою смаку? З появою нежиті навіть улюблені продукти втрачали для неї свою привабливість. Але чому так відбувається? І що дає нам можливість відчувати всю гаму й багатство смаку? Проведіть з дитиною цей простий експеримент, і вона дізнається про певні складові, які мають велике значення для смакових відчуттів.

Що вам для цього знадобиться:

  • Невеликі шматочки очищеної й порізаної картоплі.
  • Невеликі шматочки очищеного яблука (аналогічної форми, як і шматочки картоплі).
  • Дві тарілки.

Порядок дій:

1. Візьміть дві тарілки й покладіть на одну з них порізані шматочки картоплі, а на іншу шматочки яблука. Важливо, щоб вони були порізані однаковим способом і за виглядом мало чим відрізнялись один від одного.

2. Попросіть дитину закрити очі або для надійності зав'яжіть їх хустинкою.

3. Кілька разів поміняйте розташування тарілок так, щоб дитина вже не змогла визначити, де знаходиться тарілка з картоплею, а де з яблуками.

4. Запропонуйте дитині затиснути ніс пальцями і з'їсти по черзі шматочок з однієї тарілки і шматочок з іншої. Ну що? Дитина змогла визначити, що саме вона з'їла?

5. Потім нехай дитина відкриє очі й подивиться на порізані продукти. Тепер вона знає, де розташовується картопля, а де яблуко. Нехай знову спробує шматочок кожного з них. Який смак зараз? Чи легше стало визначитися й розпізнати його?

Що відбувається?

Коли дитина закрила ніс, їй стало складно визначити різницю між з'їденими картоплею та яблуком, оскільки порожнина рота дитини з'єднана з носом дихальними шляхами. Це означає, що вона пробує і сприймає на нюх продукти одночасно. Її смакові відчуття можуть розпізнати солоний, солодкий, гіркий і кислий смаки, але коли відчуття смаку об'єднується з нюхом, то розкривається безліч інших, особливих для кожного із продуктів і страв, «присмаків» – їх смакова неповторна палітра. А виключивши нюх (і зір), дитина обмежила здатність свого мозку визначати різницю між наданими продуктами.

У цілому, для того щоби повною мірою насолодитися смаком фрукта, овоча, ягоди або приготованого блюда, крім нюху й зору треба задіяти також і дотикові та термічні відчуття. Так ми, наприклад, можемо відчути терпкий або клейкий смак. А завдяки термічним відчуттям насолодитися смаком свіжості й прохолоди (скуштувавши листочок м'яти) чи пекучим смаком (наприклад, з'ївши перець або гірчицю).

Оцініть публікацію
Рейтинг статті: 4.2 з 5 на основі 6 оцінок.

Розвиток дитини
14.09.2015

Генератори практичних завдань
Коментарі
Аватар
Залишилось 2000 символів. «Правила» коментування
Ім’я: Заповніть, або авторизуйтесь
Код:
Код
Немає коментарів


Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Розвиток дитини»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Розвиток дитини

Дякую,
не показуйте мені це!