![]() |
Рейтинг 15 Побачте на власні очі, як виглядає осмос, та що станеться з картоплиною у прісній та у солоній воді |
Експеримент з концентрацією солі: вивчаємо осмос
Осмос — це одностороннє проникнення молекул розчинника (води) через напівпроникну мембрану в бік більшої концентрації речовини. Так, чиста вода проникає в рослини, тому що всередині знаходиться сік — концентрований розчин солей та інших речовин. Але ми також знаємо, що сік може виділятися назовні, наприклад, в овочевому салаті після того, як його посолити. Для демонстрації процесу осмосу проведемо наочний експеримент з картоплею і трьома розчинами різної концентрації.
Матеріали:
- три прозорі стакани;
- картоплина;
- чайна ложка;
- сіль;
- ніж.
Хід роботи:
Налийте в три стакани води. Перший залиште, як є. Другий трохи посоліть (до 1 чайної ложки солі) і розмішайте. Третій розчин має бути найбільш концентрованим — додайте 3—5 чайних ложок солі і розмішайте.
Картоплю почистіть і виріжте 3 однакових за розміром шматочки. Опустіть у воду. Ви одразу помітите, що у третьому стакані картопля підніметься на поверхню. Це знак того, що водний розчин солі щільніший.
Через декілька годин можна перевіряти, як змінилися наші картопляні кубики. І ось які висновки можна зробити:
- 1 зразок, який знаходився у звичайній воді, набух — молекули води з малою концентрацією проникли у клітини картоплі з слабо солоним соком;
- 2 зразок залишився без змін — встановилась рівновага речовин, зрівнявся осмотичний тиск;
- 3 зразок деформувався, зменшився — так сталося через витягання овочевого соку в бік солоного концентрованого розчину.
Завдяки явищу осмосу рослини вбирають вологу і ростуть. Можете вставити зірвану гілочку у вазон з водою і помітите, як вона через деякий час розправиться і вирівняється.
Розвиток дитини
23.02.2021