Розпис пряників кольоровою глазур'ю
Мистецтво для ласунів. Спробуйте смачну альтернативу звичайному малюванню і розпишіть пряники

Розпис пряників різнокольоровою глазур'ю сподобається дітям, які люблять малювати звичайними фарбами чи фломастерами. Приготування глазурі стане цікавим експериментом з кольорами. За допомогою харчових барвників ми отримаємо різні кольори. Важливо, що намалювати на пряниках можна будь-яку ідею. І, нарешті, найсмачніша частина: вся родина ласує рукотворними ласощами.
Матеріали:
Для тіста:
- борошно – 400 г;
- яйця – 2 шт.;
- олія – 100 г;
- мед – 100 г;
- імбир мелений – 4 ч. ложки;
- кориця мелена – 2 ч. ложки;
- перець духмяний мелений – 1 ч. ложка;
- какао-порошок – 2 ч. ложки;
- сода – 1 ч. ложка;
- сіль – дрібка.
Для глазурі:
- білок – 1 шт.;
- цукрова пудра – 200 г;
- гелевий харчовий барвник;
- їстівна присипка для декорування;
- кондитерський мішок (або zip-lock пакет).
Процес:
Готуємо сухе тісто. Змішуємо 400 г борошна, 2 чайні ложки какао, 4 чайні ложки меленого імбиру, 2 чайні ложки кориці та одну меленого духмяного перцю. Додаємо чайну ложку соди і дрібку солі. Перемішуємо.
Готуємо рідке тісто. Збиваємо міксером 2 яйця і 100 г цукру. Додаємо 100 г меду і стільки ж олії. Вливаємо рідке тісто в сухе і вимішуємо руками до консистенції, як на фото 6. Вирізаємо пряники формами та випікаємо приблизно 15 хвилин при температурі 180⁰С.
Для приготування глазурі ретельно вмішуємо 200 г цукрової пудри в один яєчний білок. В ідеалі має бути густа маса. Консистенцію перевіряємо так: набираємо в ложку глазур, перевертаємо і, якщо вона не витікає одразу, то цукрової пудри достатньо.
Пряники можна не готувати, а просто купити у магазині та приступити до декорування.
Один із найзахопливіших процесів — фарбування харчовим барвником. Розділіть масу на кілька порцій. У кожну крапніть різну кількість барвника і розмішайте. Так у вас з'явиться більше відтінків для малювання.
Маленька порада: трьох-чотирьох краплин вистачить для насиченого кольору. А для отримання легкого відтінку достатньо перемішати масу ложкою, якою ми до цього вимішували яскравий колір.
Як робити декорування? Заливаємо глазур у кондитерський мішок і починаємо розфарбовувати пряники. Можна помістити масу у звичайний zip-lock пакет, попередньо зрізавши кутик ножицями. Малюємо що заманеться: обводимо контури печива або наносимо лінії, створюємо короткі написи або повністю заповнюємо поверхню кольором.
Розпис пряників — процес творчий та індивідуальний, тому можна навіть влаштувати конкурс на кращий малюнок. Якщо є бажання, результат можна прикрасити кондитерською посипкою (меленими горішками, кокосовою стружкою, тертим шоколадом тощо).
Тепер чекаємо на застигання глазурі. А далі запрошуємо родину до чаю з солодощами власного приготування. Смачного!