Оцініть матеріал

Опріснення води: домашній експеримент з заморозкою

Нестача питної води — глобальна проблема сучасності. Проводимо дослід з опріснення води вдома.

Опріснення води: домашній експеримент з заморозкою

Від дефіциту питної води страждає 40% населення Землі. Тому ми присвячуємо експеримент з опріснення цій проблемі. Вода має стати придатною для пиття або технічних цілей. Для питного водопостачання кількість розчинних солей має складати менше 1 г/л. Винайдено багато способів опріснення солоної води: виморожування, дистиляція, електродіаліз, прямий та зворотний осмос, сепарація, іонний обмін. Сьогодні ми спробуємо заморозити і розморозити воду та оцінити результат.

Матеріали:

  • пластикова пляшечка 0,5 л;
  • сіль;
  • чайна ложка;
  • морозильна камера.

Хід роботи:

Налийте теплу воду в пластикову пляшечку з носиком. Додайте чайну ложку солі в воду та потрусіть пляшку, щоб сіль розчинилася. Поставте соляний розчин у морозилку на кілька годин. Носик пляшки має бути відкритим, щоб воді було куди розширюватись.

Коли рідина повністю замерзне, перенесіть пляшку в кімнатну температуру. Через кілька хвилин верхній шар води розмерзнеться. Перелийте в ємкість та спробуйте на смак. Тала вода виявиться солоною.

Висновки: солона вода замерзає повільніше, ніж прісна. Коли температура знижується нижче нуля, утворюються кристали прісного льоду, а сіль виштовхується в рідину. При нагріванні саме солоні ділянки першими розморожуються. Кристали прісного льоду тануть довго. Якщо кілька разів провести процедуру замороження-розмороження, можна злити значну кількість розсолу та отримати прісну воду.

Гість
Оцініть матеріал