Перевірка якості молока: як йод виявляє крохмаль
Давайте визначимо, де має бути крохмаль, а де йому не місце. Експеримент з картоплею і молоком

Цінність крохмалю незаперечна — це джерело вуглеводів, інакшими словами, енергія для роботи організму. В харчовій промисловості використовується як згущувач (Е1404) для кетчупу, гірчиці або киселю, у виробництві рахат-лукуму, цукерок, драже. Якісна молочна продукція не має містити крохмаль, якщо виробник не вказує його у складі. Пропонуємо дослідити, чи дійсно це так.
Матеріали:
- картопля;
- молоко;
- чашка;
- ніж;
- йод.
Хід роботи:
У крохмалю є цікава хімічна властивість — при взаємодії з розчином йоду виникає синє забарвлення (так реагує амілоза). Кажуть, що йод виявляє навіть мільйонну частину крохмалю в розчині. Відкрили цей процес Жан-Жак Колен та Анрі-Франсуа Готьє де Клобрі в 1814 році.
Картоплина містить 17,5% крохмалю. Перевіримо це. На зріз картоплі крапнемо трохи йоду. Через кілька секунд побачимо, як пляма змінює свій колір з оранжевого на темно-синій. Таким чином, переконаємося, що в картоплі є крохмаль.
А чи є він в молоці, виробник якого запевняє, що в складі тільки молоко коров’яче незбиране та молоко знежирене? Дослідимо. Крапнемо йод та подивимося, що станеться. В нашому досліді йодова пляма розтеклася і залишилася оранжево-коричневою. Тобто, можна зробити висновок, що молоко штучно не загущувалося крохмалем.
Для повноти експерименту дістаньте всі молочні продукти із холодильнику і дослідіть їх на вміст крохмалю. Може так статися, що в густих йогуртах та морозиві йод посиніє — прочитайте інгредієнти на упаковці та впевніться, що виробник вказує наявність крохмалю.