Оцініть матеріал

Виділяємо пігмент каротин з моркви і гарбуза

Чому морква та гарбуз оранжеві? Бо в них міститься яскравий пігмент каротин — розчинимо його.

Виділяємо пігмент каротин з моркви і гарбуза

Бета-каротин — це помаранчево-жовтий рослинний пігмент з групи каротиноїдів. Не розчиняється у воді, тільки в органічних розчинниках (жирах, спиртах). Каротин є провітаміном, тобто біохімічним попередником вітаміну А. Зареєстрований як харчова добавка Е160а. Джерелом каротину, переважно, є натуральна сировина: морква, гарбуз, бактерії, водорості, гриби. А ще — зелена цибуля, щавель, шпинат, салат та інші рослини. Речовина має антиоксидантні, імуностимулюючі та адаптогенні властивості.

Матеріали:

  • гарбуз;
  • морква;
  • спирт 96%;
  • дві ємкості;
  • харчова плівка;
  • ножиці;
  • терка;
  • паперовий рушник.

Хід роботи:

Натріть на терку моркву і помістіть в першу миску. Натріть м’якоть сирого гарбуза і помістіть в другу. Залийте спиртом. Замотайте в харчову плівку та залиште на 5—6 годин.

Коли час спливе, подивіться на спиртовий розчин. Він пофарбується у жовто-оранжевий колір, тому що в ньому розчиниться каротин. Роздивитися речовину у спирті можна, зливши рідину у прозорий посуд. А ще можна вмочити паперовий рушник у пофарбований спирт. Рідина підніметься вгору на кілька сантиметрів і зафарбує папір.

Зверніть увагу, що в морквині було більше каротину, ніж в гарбузовому шматочку. Тому спирт у морквяній ємкості пофарбувався інтенсивніше.

Гість
Оцініть матеріал