Оцініть матеріал

Апельсин плаватиме чи потоне?

Веселий науковий експеримент з дослідженням унікальних властивостей апельсина

Апельсин плаватиме чи потоне?

Якщо апельсин покласти у воду – він потоне чи плаватиме? Здається, що це досить дивне запитання, однак давайте з’ясуємо. Проведіть цей веселий науковий експеримент із дітьми й дослідіть унікальні властивості апельсина.

Що вам потрібно:

1. Апельсин.

2. Глибока каструля або контейнер.

3. Вода.

Інструкція:

1. Наповніть каструлю або контейнер водою.

2. Покладіть апельсин у каструлю або контейнер і спостерігайте.

3. Почистіть шкірку і покладіть апельсин знову в каструлю або контейнер. Що сталося на цей раз?

Що відбувається?

Коли ви поклали апельсин уперше, він сплив і плавав поверхнею, а коли зняли з нього шкірку –  імовірно, потонув. Чому?

Шкірка апельсина містить мікроскопічні повітряні бульбашки, і, оскільки щільність повітря менша від щільності води, то ці бульбашки утримують апельсин на поверхні. Знявши шкірку, ви позбавляєте апельсин цього повітряного жилета. Апельсиновий м’якуш щільніший від води, і тому він тоне.

Щільність – це вага одиниці об'єму речовини. Чим більше міститься речовини в певному об’ємі, тим вищою є  його щільність і навпаки.

Наприклад, дерево має більшу щільність, ніж пінопласт.

Гість
Оцініть матеріал